Utjecaj UV zračenja

uv zastita

Ako se previše izlažemo UV zračenju to može uzrokovati štetne posljedice i za naše zdravlje. Konkretno, opasnost za naše oči i kožu (Izvor: Agencija Republike Slovenije za okoliš).

Koža pokriva gotovo cijelu površinu ljudskog tijela te je u osnovi obrambeni sloj koji štiti naše tijelo od vanjskih utjecaja.

Kako se dječja koža razlikuje od kože odraslih?

  • Debelina dječje kože je samo jedna petina u usporedbi s kožom odraslog,
  • ima manje izražen rožnati sloj u kojem su stanice manje gusto poredane, i to je razlog zašto je zaštitna funkcija poroženelih slojeva u usporedbi s kožom odrasle osobe manja,
  • zbog smanjene pigmentacije kože je povećana osjetljivost na UV zrake, melanociti su manje aktivni (Izvor: Zaštita od sunca za djecu B.D.),
  • do 6 mjeseci starosti dječja koža u organizam prepuštah više tvari kroz kožu, stoga se ne preporuča korištenje krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom.

Kako zaštititi djecu od UV zraka? Od UV zraka zaštitimo djecu na način da:

  • jim stavimo kvalitetna sunčana naočala koja od 99 % do 100 % štite oči od UV zraka,
  • jim stavimo zaštitnu odjeću koja ne propušta sunčane zrake i kape sa širokim obodima ili kape u kroju legionara koje štite cijelu glavu i vrat,
  • da nisu izloženi suncu između 11 i 16 sati, jer je u to vrijeme UV zračenje najmoćnije,
  • da koristimo proizvode s najvišim zaštitnim faktorom. Proizvodi trebaju sadržavati UV filtre protiv UVA i UVB žarčenja.

Na što trebamo biti oprezni kod djece?

Često je izlaganje suncu sasvim slučajno, tako bi zaštitna sredstva trebali koristiti svaki dan. I majke s kolicima, kao i djeca na igralištu u ljetnim mjesecima, kad su izložena suncu, tako se je potrebno pridržavati pravila da je kod odlaska od kuće potrebno zaštititi djecu. Kod djece moramo biti vrlo oprezni, jer njihov sustav prirodne zaštitu do njihove treće godine starosti još uvijek nije u potpunosti razvijen. Zašto je to tako? Zbog toga jer njihove stanice ne proizvode dovoljno melanina i postoji visoki rizik od opeklina. Prvi oštete stanica u koži uzorkovane su kod prvog nezaštićenog izlaganja suncu i tijekom godina se akumuliraju.

Istraživanje potvrđuje da prikladna zaštita djece od izravnog sunčevog svjetla (do 18 godina) može za petinu smanjiti pojavu raka kože u odrasloj dobi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prijavite se za besplatne e-novosti!

Prijavite se za naš besplatni newsletter i ostvarite pristup popustima i zanimljivim i korisnim informacijama! Ali bez brige, nećemo potonuti vaš poštanski sandučić :)

Hvala za vašo prijavo!